Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Γυαλιά ηλίου χειμώνα καλοκαίρι


Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι οφθαλμίατροι για τις σοβαρές επιδράσεις που έχει στα μάτια και την όραση η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.


Η τρύπα του όζοντος και οι ραγδαίες κλιματικές αλλαγές έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια τον ήλιο πολύ επικίνδυνο, κυρίως για το δέρμα στην περιοχή των βλεφάρων και γύρω από τα μάτια.

Όπως επισήμαναν σε συνέντευξη τύπου οι χειρουργοί – οφθαλμίατροι κκ Γρηγόρης Π. Γεωργαρίου και Γιώργος Κ. Χαρώνης, οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η υπεριώδης ακτινοβολία UVA και UVB στα μάτια μπορεί να είναι από πρόωρη γήρανση του δέρματος, μέχρι καρκίνο στην περιοχή των βλεφάρων.

Πιο αναλυτικά, η ηλιακή ακτινοβολία προσβάλλει αρχικά το δέρμα των βλεφάρων, δημιουργώντας πρόωρη γήρανση του δέρματος και ρυτίδες. Εκτός, όμως, από αυτές τις αισθητικές συνέπειες στα βλέφαρα, μπορούν να δημιουργηθούν και κακοήθεις όγκοι λόγω της υπερβολικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.

Το βασικό κυτταρικό καρκίνωμα είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος που προσβάλλει τα βλέφαρα. Εμφανίζεται σαν ένα μικρό ογκίδιο ή πληγή στα βλέφαρα που δεν επουλώνεται και προοδευτικά μεγαλώνει σε μέγεθος και εξαπλώνεται.

Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε πολύ αποτελεσματική θεραπεία με μια απλή αφαίρεση του ογκιδίου. Αντίθετα, σε προχωρημένο στάδιο, απειλείται η όραση ακόμα και η ακεραιότητα του οφθαλμού.

Οι οφθαλμίατροι συμβουλεύουν να φοράμε πάντα γυαλιά ηλίου, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες, να φοράμε γυαλιά ηλίου και στα παιδιά από την ηλικία των 3 ετών, να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11 το πρωί με 3 το μεσημέρι, να φοράμε καπέλο με γείσο και να πηγαίνουμε αμέσως στο γιατρό αν παρατηρήσουμε ογκίδια ή πληγές στα βλέφαρα που δεν επουλώνονται.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια επιλογής των γυαλιών ηλίου, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ποιότητα δεν είναι πάντα αντίστοιχη του κόστους και ότι υπάρχουν και φθηνά γυαλιά ηλίου που προστατεύουν επαρκώς από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Αρκεί βεβαίως τα γυαλιά ηλίου να τα αγοράζουμε πάντα από καταστήματα οπτικών και ποτέ από πλανώδιους πωλητές, των οποίων τα εμπορεύματα είναι αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας.

www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου