Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Τρόποι Καταναλωτικής Συμπεριφοράς

by: Sandy Antonakaki as published @fcafe.gr 

Μια βόλτα στα μαγαζιά είναι ένας υπέροχος τρόπος να γυμναστείς, να χαλαρώσεις, να εκτονωθείς, να ξεχάσεις για λίγο τον χωρισμό σου, να ανανεωθείς. Και μπράβο σου, που φροντίζεις τον εαυτό σου! Έχεις σκεφτεί όμως πως και η πωλήτρια που πρήζεις εδώ και μιάμιση ώρα έχει ψυχούλα και δε σου φταίει σε τίποτα που εσύ χώρισες για χιλιοστή φορά; Πως …(μην κοιτάς που δεν μιλάει, έχει ανάγκη την δουλειά της) έχεις αλλάξει πεντακόσιες φορές άποψη για αυτό το έρημο κόκκινο φόρεμα; (το θες κοπέλα μου ή όχι;). Και ναι…ο πελάτης έχει πάντα δίκιο και ναι…αυτή είναι η δουλειά της αλλά…για να είμαστε καλύτερα όλοι, την επόμενη φορά πριν πας στα καταστήματα θυμήσου αυτά:Fotolia_7082349_Subscription_L
  • Κράτα λίστα: Πριν πας στα καταστήματα, ψαχούλεψε την ντουλάπα σου και δες τί πραγματικά χρειάζεσαι! Έτσι, όχι μόνο θα προασπίσεις την ψυχική υγεία των πωλητριών αλλά και την τσέπη σου από περιττά έξοδα.
  • Σιγουρέψου τί μεγέθη φοράς: Είναι απαράδεκτο να πηγαίνεις στα καταστήματα και όταν σε ρωτάνε οι πωλητές τί νούμερο φοράς να παίρνεις τηλέφωνο την μαμά σου ή την φιλενάδα σου!
  • Ευγένεια: Όταν μπαίνεις σε ένα κατάστημα, χαιρέτισε τους υπαλλήλους. Δεν παύει να εισέρχεσαι σε έναν ξένο χώρο και η υψωμένη μύτη όχι μόνο δε θα σε βοηθήσει αλλά θα προκαταβάλει αρνητικά και αυτούς που θέλουν να σε εξυπηρετήσουν.
  • Καλημέρισε: Όταν οι πωλητές σε καλημερίζουν, εσύ μην απαντάς αμυντικά :‘’μια ματιά θα ρίξω!’’ Δεν είναι πάντα αυτοσκοπός τους να πουλήσουν. Άνθρωποι μονάχοι είναι και αυτοί, έχουν ανάγκη να πουν μια καλημέρα, γιατί επιτίθεσαι;
  • Μην κάνεις ό,τι δε θέλεις να σου κάνουν: Όπως εσύ δε θέλεις στην εργασία σου να έρχονται και να σε κάνουν άνω-κάτω, και να σου μιλάνε άσχημα ή να σου συμπεριφέρονται υποτιμητικά έτσι κι εσύ οφείλεις να πράξεις ομοίως…Γιατί, ξέρεις ε; Όλα είναι δανεικά!
  • Άκου και μια άλλη γνώμη: Σαφώς ξέρεις τί σου πάει και με τί να το συνδυάσεις, αλλά άκου και μια άλλη γνώμη! Οι πωλήτριες διαχειρίζονται καθημερινά εκατοντάδες κόσμο, έχουν δει πολλά παρόμοια σώματα και συνδυασμούς, μπορούν με το μάτι να αντιληφθούν το μέγεθος αλλά και τα χρώματα που είναι για’σένα. Γιατί δεν τις αφήνεις να μιλήσουν;
  • Σεβάσου το ωράριο τους: Όταν ξέρεις ότι 2 το μεσημέρι σχολάς και ξάφνου προκύπτει κάτι έκτακτο, σίγουρα δεν κάνεις πάρτυ! Ομοίως και οι υπάλληλοι στα καταστήματα, όταν το εργασιακό ωράριο τους λήγει και πρέπει να κατεβάσουν ρολά γιατί η ώρα έχει πάει 21:40, είναι τουλάχιστον αγένεια ακόμα και να ρωτήσεις: ‘’έχετε κλείσει, ε; Ήθελα ένα συνολάκι!!!’’…Τί κατάρες θα ακούσεις μετά, δεν φαντάζεσαι! (και με το δίκιο τους οι κοπέλες!).
  • Σεβάσου τον διπλανό καταναλωτή: Δεν είσαι η μόνη που χώρισε σήμερα και θέλει να ξεσπάσει στις φούστες! Με το να απασχολείς (άδικα τόση ώρα) την πωλήτρια, την στερείς από κάποια άλλη κοπέλα που ξέρει ποια φούστα θέλει, σε ποιο μέγεθος και σε ποιο χρώμα! Μήπως θα έπρεπε να ήσουν κι εσύ έτσι; Λέμε μήπως!
Την επόμενη φορά που θα πας για ψώνια, έχε στο νου σου αυτές τις οδηγίες και θα γλιτώσεις και χρήματα και χρόνο, ενώ παράλληλα οι πωλήτριες θα σε λατρέψουν, όχι επειδή πούλησαν μια φούστα παραπάνω, αλλά επειδή εξυπηρέτησαν μια ευγενική προσωπικότητα που ξέρει ακριβώς τί θέλει: εσένα! 

2 σχόλια:

  1. Sosti se oles tis skepseis su....etuxe na doulepso ena mina nai men san politria alla ta skeftika apo ekeini ti skopia k apo tou agorasti! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. wraio post! molis anakalupsa to blog sou! really nice!
    follow you right now! hope you follow me too! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή