Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Tί είναι η αρωματοθεραπεία

Η  αρωματοθεραπεία είναι μια ολιστική θεραπεία που σκοπό έχει να θεραπεύσει το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα. Η αρωματοθεραπεία είναι ιδανική  για αυτοβοήθεια, γιατί είναι αποτελεσματική και ευχάριστη. Το  μπάνιο, η εφαρμογή μασάζ ή οι εισπνοές αιθερίων ελαίων μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία γενικά.
Τα αρώματα που προέρχονται από τα φυτά οφείλονται συχνά  στην  παρουσία δυνατών θεραπευτικών ουσιών των αιθερίων ελαίων που μπορούν να μας βοηθήσουν σε δύσκολες καταστάσεις, όταν η φυσική  ή πνευματική ισορροπία μας, έχει διαταραχθεί.
Τα  αρωματικά βότανα χρησιμοποιήθηκαν από την αρχαιότητα για τον καθαρισμό  και τη θεραπεία του σώματος και του νου. Στην αρχαία Αίγυπτο, τα αρωματισμένα νερά και οι ρητίνες χαρακτήριζαν τα έθιμα και τις ιεροτελεστίες καθώς στη διαδικασία της ταρίχευσης των νεκρών χρησιμοποιούσαν λάδι κέδρου η λιβανιού. Η αρχαία γνώση της θεραπευτική δύναμης των αιθέριων ελαίων είναι γνωστή από τα πολλά συγγράμματα που έχουν βρεθεί.
Μια ένδειξη των αντισηπτικών ιδιοτήτων είναι η φανερή ανοσία πολλών αρωματοποιών στην πανούκλα και στη χολέρα, που θέρισαν την Ευρώπη του Μεσαίωνα  και η ευρεία χρήση των αιθέριων ελαίων στην ιατρική στα τέλη του 17ου  αιώνα. Τον 19ον αιώνα ο Γάλλος χημικός Renie-Maurice Gattefossi ήταν ο πρώτος που έδωσε το όνομα  αρωματοθεραπεία σε αυτό τον κλάδο της βοτανικής ιατρικής. Οι επόμενες  πληροφορίες που  έχουμε είναι ότι κέρδισαν επίσημη έγκυρη αναγνώριση θεραπείας στη Γαλλία, όπου σήμερα πολλοί γιατροί συνταγογραφούν αιθέρια έλαια για εσωτερική και εξωτερική χρήση.
Η επέκταση της ολιστικής αρωματοθεραπείας όπως σήμερα ασκείται στη Μεγάλη Βρετανία χρώστά πολλά στη Γαλλίδα βιοχημικό Marguerite Mauryη οποία εισήγαγε τα αιθέρια  έλαια στην υπηρεσία της ομορφιάς, σε συνδυασμό με μασάζ, για να αναζωογονούν και να ανανεώνουν το δέρμα. Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική έρευνα στα πανεπιστήμια και νοσοκομεία όλου του κόσμου, συνέτεινε τόσο στη βαθύτερη γνώση των αιθερίων ελαίων, όσο και στην εκτεταμένη πληροφόρηση για την εξαιρετική δύναμη τους.
Οι θεραπευτές μελετούν εσάς, ως σύνολο, παίρνοντας υπόψη τους τη συναισθηματική σας κατάσταση και τη διανοητική  σας στάση, που είναι συχνά εν μέρει υπεύθυνες για τα φυσικά συμπτώματα. Τα αιθέρια έλαια λοιπόν διαλέγονται και αναμειγνύονται  για να ταιριάζουν σε σας. Μία επίσκεψη σε έναν ολιστικό αρωματοθεραπευτή θα σας ωφελήσει επιπλέον με μία θεραπευτική αγωγή προσαρμοσμένη στις ατομικές σας ανάγκες.

                        ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Στην αρωματοθεραπεία, η εισπνοή, το μασάζ και το λουτρό [μπάνιο] είναι οι κυριότερες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τα αιθέρια έλαια να εισέλθουν στο σώμα, ενώ χρησιμοποιούνται ακόμη για πλύσεις του στόματος και γαργάρες, επαλείψεις και επιθέματα. Πιστεύεται ότι τα αιθέρια έλαια λειτουργούν ως μοχλοί στο κεντρικό νευρικό σύστημα όταν εισπνευστούν και διαπερνούν τα τριχοειδή αγγεία και τα κυτταρικά τοιχώματα όταν εφαρμόζονται στο δέρμα. Τα αιθέρια έλαια είναι επίσης σημαντικά  στην αντιμετώπιση του στρες και στην διέγερση  της κυκλοφορίας. Μπορούν να δράσουν στο σώμα με πολλούς τρόπους,  ανακουφίζοντας  από τους πόνους, περιορίζοντας τις φλεγμονές. Σε διανοητικό επίπεδο μπορούν να αναζωογονήσουν ένα κουρασμένο μυαλό και να διεγείρουν τη μνήμη. Ας σημειωθεί ότι η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την οσμή είναι επίσης αυτή που αποθηκεύεται η μνήμη, άρα τα αρώματα είναι αποτελεσματικά στο να ξυπνούν τη μνήμη  όσων υποφέρουν από αμνησία.
Η εισπνοή των αιθέριων ελαίων μπορεί να φέρει γρήγορη ανακούφιση στα αναπνευστικά και στα προβλήματα που προέρχονται από την καθημερινή ένταση. 
Η εύρεση ενός καλού αρωματοθεραπευτή δεν είναι πάντα εύκολη, για το λόγο αυτό μπορείτε να απευθύνεστε στο σύλλογο Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών όπου εκεί μπορούν να σας προτείνουν κάποιον αρωματοθεραπευτή, ο οποίος είναι μέλος του συλλόγου.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Αρωματοθεραπεία δεν επιτρέπετε να εφαρμόζουμε:
• Τους τρεις πρώτους μήνες της   εγκυμοσύνης
•  Σε διαβητικούς  -που κάνουν χρήση ινσουλίνης
• Σε  άτομα που κάνουν χρήση ψυχοφαρμάκων
Τα αιθέρια έλαια είναι τοξικά  και δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε αδιάλυτα ενώ καλό θα είναι να χρησιμοποιούνται πάντα με την συμβουλή ενός αρωματοθεραπευτή.
.
www.altlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου