Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Σαγιονάρες και σανδάλια βλάπτουν την υγεία

Παπούτσια ελαφρά και άνετα, αποτελούν το κατ’ εξοχήν σύμβολο του καλοκαιριού και κυρίως της γκαρνταρόμπας της παραλίας.

Ο λόγος για τις σαγιονάρες και τα σανδάλια, τα οποίο όμως, κρύβουν κινδύνους για την υγεία, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και καρκίνο του δέρματος.

Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, σύμφωνα με τους εξειδικευμένους ορθοπεδικούς και επιστήμονες της βιο-μηχανικής, αυτά τα παπούτσια ευθύνονται για περισσότερα προβλήματα από οποιαδήποτε άλλα.


Όταν χρησιμοποιούνται πολλές ώρες, μπορούν να προκαλέσουν πόνο στα πέλματα, στον αστράγαλο αλλά και τη μέση. Όταν φοράμε σαγιονάρες, λένε οι γιατροί, κάνουμε μικρότερα βήματα για να μη μας φύγουν. Επίσης, αν το παπούτσι δεν υποστηρίζει αρκετά την περιοχή ανάμεσα στη φτέρνα και το έδαφος, αυτό σημαίνει ότι ο κραδασμός απορροφάται εξ ολοκλήρου από τη φτέρνα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται όλο το πόδι.
Αυτό, σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν σημαίνει πως θα πρέπει να σταματήσουμε να φοράμε σαγιονάρες, συνιστούν ωστόσο να περιοριστεί η χρήση τους.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα συγκεκριμένα παπούτσια μπορούν να συνδεθούν ακόμη και με τον καρκίνο του δέρματος στα πόδια, διότι αφήνουν εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία ευαίσθητες περιοχές.

Ο καρκίνος του δέρματος στα πόδια, γνωστός και ως μελάνωμα των άκρων, συνδέεται με μεγάλη θνησιμότητα και αναπτύσσεται κυρίως στις περιοχές του πέλματος, ανάμεσα στα δάχτυλα ή κάτω από τα νύχια των δακτύλων.

«Οι σαγιονάρες και τα σανδάλια που αφήνουν τα δάχτυλα εκτεθειμένα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Τα πόδια μας, που προστατεύονται από κλειστά παπούτσια κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, είναι ευαίσθητα στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία και στα εγκαύματα, ειδικά με αυτά τα παπούτσια» επισήμανε ο Άντονι Κοντός, χειρουργός στο νοσοκομείο St John και St Εlizabeth στο Λονδίνο.

Η περίπτωση Μπομπ Μάρλεϊ


Σύμφωνα με τον χειρούργο, οι ασθενείς συχνά μπερδεύονται και στα πρώτα σημάδια του μελανώματος διαβλέπουν μώλωπες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται η διάγνωση του καρκίνου όταν έχει προχωρήσει και, πιθανόν, έχει εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος.
Αυτό συνέβη στην περίπτωση του τραγουδιστή της ρέγκε, Μπομπ Μάρλεϊ. Ο Μάρλεϊ πέθανε από μελάνωμα στα πόδια, το οποίο πίστευε ότι ήταν τραύμα από το ποδόσφαιρο. Ο τραγουδιστής, επικαλούμενος θρησκευτικούς λόγους - ανήκε στο κίνημα Ρασταφάρι - αρνήθηκε να υποβληθεί σε εγχείρηση και πέθανε όταν ο καρκίνος είχε πλέον κάνει μετάσταση.

----------------------------------
Πηγή:Cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου