Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Μύθοι και... μισές αλήθειες για το γυμναστήριο

Γραφτήκατε στο γυμναστήριο και το ανακοινώσατε στην παρέα σας. Αυτό ήταν! Ο καθένας έχει… την δική του μαγική συνταγή, τις δικές του αλήθειες και τις δικές του εμπειρίες. Τι από όλα αυτά όμως ισχύει; 

Οι μύθοι και οι αλήθειες έχουν κατακτήσει (εκτός όλων των άλλων) και… τον χώρο των γυμναστηρίων!



Μύθος Νο 1: Αν δεν πονέσεις, αποτέλεσμα δεν βλέπεις
Μέγα λάθος! Η άσκηση δεν έχει σκοπό να βλάψει την υγεία. Μπορεί τις πρώτες φορές που θα ακολουθήσετε κάποιο πρόγραμμα, να αισθανθείτε πιασμένη για κάποιες μέρες αλλά αν αυτό συνεχιστεί μάλλον ακολουθείτε λάθος τρόπο. Με λίγα λόγια πρέπει να δώστε κάποιο χρόνο στους μύες σας να προσαρμοστούν, αν όμως νιώθετε πόνο ακόμα και μετά από τις πρώτες φορές ή μετά το πέρας 48 ωρών, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γυμναστή σας για την περίπτωση τραυματισμού.
Μύθος Νο 2: Εάν σταματήσετε την άσκηση οι μύες σας θα μετατραπούν σε λίπος
Λίπος και μύες είναι δύο διαφορετικοί ιστοί και κανένα από τα δύο δεν μετατρέπεται στο άλλο. Η αλήθεια είναι όμως πως όταν οι μύες δεν χρησιμοποιούνται, ατροφούν. Ως εκ τούτου αν σταματήσετε να γυμνάζεστε και τρώτε ως συνήθως θα αυξηθεί το λίπος του σώματος και θα μειωθεί η μυική μάζα.
Μύθος Νο 3: όταν ασκείστε μπορείτε να τρώτε ότι θέλετε και να μην παχαίνετε.
Σε έναν… ιδανικό κόσμο ίσως! Αν παράλληλα με την άσκηση ακολουθείτε μια κακή διατροφή, σύντομα θα διαπιστώσετε πως οι προσπάθειές πάνε… χαμένες. Η ποιότητα των τροφίμων και της διατροφής που ακολουθείτε έχει άμεση σχέση με την υγεία και το σώμα σας ακόμα και αν γυμνάζεστε όλο το… 24ωρο!
Μύθος Νο 4: αν δεν γυμνάζεστε σκληρά και καθημερινά, τότε είναι απλώς χάσιμο χρόνου.
Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια! Οι έρευνες δείχνουν πως ακόμα και μια μέτριας έντασης άσκηση όπως περπάτημα ή κηπουρική κάποιες μέρες της εβδομάδας μπορεί να έχει τεράστια οφέλη. Μια σχετική μελέτη μάλιστα διαπίστωσε πως η φροντίδα του κήπου για μόλις ώρα την εβδομάδα μείωσε κατά ένα μεγάλο ποσοστό τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Μύθος Νο 5: Μπορείτε να αυξήσετε την καύση του λίπους αν ακολουθήσετε δυσκολότερες ασκήσεις σε χαμηλότερη ένταση
Αυτό που έχει σημασία στο τέλος της ημέρας είναι οι θερμίδες που δαπανήθηκαν. Στις δυσκολότερες ασκήσεις οι αντοχές είναι λιγότερες άρα και ο χρόνος που μπορείτε να αφιερώσετε.
Μύθος Νο 6: η άσκηση μπορεί να «διορθώσει» όλα τα προβλήματα υγείας
Παρότι η άσκηση μπορεί πραγματικά να κάνει μια τεράστια διαφορά στην ποιότητα αλλά και το προσδόκιμο ζωής, δεν μπορεί να καθορίσει τα πάντα. Με λίγα λόγια μπορεί να φροντίσει σημαντικά για την υγεία σας αλλά όχι να εγγυηθεί γι αυτήν όταν συνυπάρχουν ασθένειες που πρέπει να παρακολουθήσει πρώτα απ όλα ο γιατρός σας
Μύθος Νο 7: αν κάνω βάρη θα αποκτήσω αντρικό σώμα
Πολλές γυναίκες αποφεύγουν την προπόνηση με βάρη γι αυτόν ακριβώς τον λόγο. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως είναι πως ο ευκολότερος και γρηγορότερος τρόπος για να χάσουν σωματικό λίπος είναι να αυξήσουν τον όγκο των μυών τους.
Μύθος Νο 8: αν γυμνάζομαι όλη μέρα θα έχω σύντομα το καλύτερο αποτέλεσμα
Πολλοί αθλητές που ακολούθησαν αυτό το «μοτίβο», τελικά, πλήρωσαν το τίμημα με τραυματισμούς, ασθένειες και κατάθλιψη. Η άσκηση για να αποδώσει στο βέλτιστο χρειάζεται την κατάλληλη ισορροπία σε συνάρτηση με την ανάπαυση.

Μύθος Νο 9: αν μια άσκηση σου προκαλεί υπερβολική εφίδρωση δεν είναι κατάλληλη για σένα
Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Εφίδρωση κατά την διάρκεια της άσκησης είναι σημάδι αποτελεσματικότητας. 
Είναι σημαντικό να θυμάστε πως ο μόνος κατάλληλος ώστε να φτιάξει έναν «ασφαλή σκελετό ασκήσεων» για την περίπτωσή σας είναι ο γυμναστής και ο γιατρός σας.
www.myself.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου