Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010

Η Hermès βάζει “φρένο” στη Louis Vuitton!

Ο Μπερνάρ Αρνό “κάνει επίθεση” στην οικογένεια Hermes; Πως αντιδρά η Hermes στον οίκο που πρόσφατα αγόρασε μεγάλο μετοχικό κεφάλαιο...

Εταιρεία συµµετοχών συστήνει η οικογένεια Hermès προκειµένου να θωρακίσει την οµώνυµη εταιρεία πολυτελών ειδών από τις επιθετικές κινήσεις του Μπερνάρ Αρνό, του επικεφαλής της Louis Vuitton, που εισήλθε πρόσφατα στο µετοχικό της κεφάλαιο.

Η νέα εταιρεία θα ελέγχει πάνω από το 50% του οίκου πολυτελείας, στον οποίο ο γάλλος δισεκατοµµυριούχος αυξάνει συνεχώς τη συµµετοχή του. Η απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε την Κυριακή το βράδυ, ελήφθη κατά τη διάρκεια συνάντησης 40-50 µελών της οικογένειας την περασµένη Παρασκευή. Η συζήτηση, όπως αναφέρεται σε δηµοσίευµα των «Financial Times», επικεντρώθηκε στο κατά πόσο η οικογένεια µπορεί να πουλά µετοχές χωρίς να καταλήγουν στα χέρια του Αρνό, ο οποίος ηγείται της µεγαλύτερης εταιρείας πολυτελών ειδών στον κόσµο.

«Η οικογένεια αποφάσισε να επιβεβαιώσει την ενότητά της µακροπρόθεσµα συστήνοντας µια εταιρεία συµµετοχών»,αναφερόταν στην ανακοίνωση που εκδόθηκε την Κυριακή το βράδυ. Γύρω στα 73 µέλη της οικογένειας και κληρονόµοι του Τιερί Ερµές, ο οποίος ίδρυσε τον οίκο πριν από 173 χρόνια, θα εκχωρήσουν µέρος των µετοχών τους στη νέα εταιρεία συµµετοχών, η οποία θα έχει πρώτο δικαίωµα άρνησης στην περίπτωση που τα µέλη θελήσουν να πουλήσουν µετοχές.

Η οικογένεια ελέγχει το 73,4% του µετοχικού κεφαλαίου του οίκου που εδρεύει στο Παρίσι και είναι γνωστός για τα µεταξωτά του µαντίλια και τις τσάντες Kelly και Birkin, ενώ θεωρείται στον κλάδο των πολυτελών ειδών κορυφαίος για την ποιότητα και την τεχνική του.

Πάντως, αν και είναι πρακτικά αδύνατον να αποκτήσει κάποιος τον έλεγχο της εταιρείας λόγω της συµµετοχικής δοµής της οικογένειας, ακόµη και αν το ποσοστό της αποτελούσε µια µικρή µειοψηφία, η Hermès International ταρακουνήθηκε από την ξαφνική «είσοδο» του κ. Αρνό, ο οποίος ανακοίνωσε πριν από έξι εβδοµάδες ότι κατέχει το 17,1%της εταιρείας, ποσοστό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των µετοχών της σε διασπορά.


Η εξαγορά έγινε µέσω µιας σειράς από swaps και βρίσκεται υπό τον έλεγχο της AMF, της γαλλικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς. Οµως, η LVMH υποστηρίζει ότι τήρησε σχολαστικά τους κανόνες και δηλώνει ότι η είσοδός της στην Hermès είναι φιλική, αλλά ο Μπερτράντ Πουέτς, πρόεδρος και µέλος της οικογένειας Hermès, καθώς και ο Πατρίκ Τόµας, διευθύνων σύµβουλος, έχουν καλέσει τον Αρνό να αποχωρήσει, επικαλούµενοι διαφορές νοοτροπίας και χαρακτηρίζοντας τον τρόπο που µαζεύει µετοχές «επιθετικό».

Κατά την Hermes, η δηµιουργία της εταιρείας συµµετοχών δεν θα επηρεάσει τη συµµετοχή τής οικογένειας στον οίκο ούτε τον τρόπο διοίκησής της και ζητά να εξαιρεθεί από την υποχρέωσή της να προχωρήσει σε δηµόσια προσφορά για το σύνολο των µετοχών. Οµως, η επικεφαλής του λόµπι των υπόλοιπων µετόχων της Hermès ζήτησε να µην επιτραπεί µια τέτοια εξαίρεση.

Από την εφημερίδα “Τα Νέα”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου