Οι καιροί είναι δύσκολοι ομολογουμένως. Κάποτε κάναμε κράτηση σε ντιστανγκιέ εστιατόρια για παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ή ακόμα και χώρους ξενοδοχείων! Φυσικά, υπάρχουν ακόμα άτομα τα οποία θα κρατήσουν αυτές τις -πολυτελείς- πλέον παραδόσεις αλλά οι περισσότεροι από εμάς κάτι μου λέει πως θα αλλάξουμε χρόνο στο σπίτι. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς το σπίτι μας προσφέρεται για λουκούλεια χειροποίητα γεύματα και ό,τι άλλο εμείς επιθυμούμε να κάνουμε (χορό, χαρτάκι, επιτραπέζια). Προσωπικά, τελικό reality/ talent show δεν συνιστώ! Ο φίλος μου Google μου βρήκε υπέροχες ιδέες για διακόσμηση τραπεζιού κι εώ εδώ σας τις έχω συγκεντρωμένες! Καλή σας όρεξη και καλά να περάσετε!
Συνταγές!!!
ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ
ΥΛΙΚΑ
- 1 γαλοπούλα περίπου 4 - 5 κιλά
- 1/4 κούπας χυμό λεμονιού
- 1/2 κούπα χυμό πορτoκαλιού
- 1/2 κούπα μαργαρίνη
Για τη γέμιση
- 1/2 κούπα ρύζι για πιλάφι
- 1/4 κιλού κιμά μοσχαρίσιο
- 1/4 κιλού κιμά χοιρινό
- 1/4 κούπας κρεμμύδι τριμμένο
- Τα εντόσθια της γαλοπούλας
- 1 κούπα κάστανα (βρασμένα, ξεφλουδισμένα και κομμένα)
- 35 γρ. κουκουνάρι
- 6 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
- λίγο αλάτι - λίγο πιπέρι
- 1/2 κούπα νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη γέμιση: Πλένετε και κόβετε σε κομμάτια τα εντόσθια της γαλοπούλας. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε στο βούτυρο το κρεμμύδι και τον κιμά. Ρίχνετε το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη. Προσθέτετε τα κάστανα, το κουκουνάρι, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
Για τη γαλοπούλα: Πλένετε πολύ καλά τη γαλοπούλα και την αφήνετε να στραγγίξει. Την αλείφετε με λίγο από το μίγμα των χυμών λεμονιού και πορτοκαλιού μέσα στο οποίο έχετε προσθέσει τη μαργαρίνη λιωμένη. Γεμίζετε τη γαλοπούλα με τη γέμιση, τη ράβετε και την τοποθετείτε μέσα σ' ένα ταψί με νερό, βάζοντας το στήθος της προς τα πάνω. Την αφήνετε να ψηθεί στους 160 C τόσες ώρες όσες είναι τα κιλά της. Σ' όλη τη διάρκεια του ψησίματος σε τακτά χρονικά διαστήματα την αλείφετε με το υπόλοιπο μίγμα χυμών λεμονιού, πορτοκαλιού και μαργαρίνης και συμπληρώνετε στο ταψί νερό, αν χρειασθεί.
Για τη γαρνιτούρα:
Σοτάρετε σε λίγο βούτυρο τα καρότα, τα μανιτάρια, τα αγγιναράκια και τις φλούδες πορτοκαλιού για μερικά λεπτά και τα τοποθετείτε γύρω από τη γαλοπούλα. Πριν παρουσιάσετε τη γαλοπούλα, την περιχύνετε με λίγο ζεστό κονιάκ και την ανάβετε.
Πηγή: miss.gr
Χριστουγεννιάτικη Σαλάτα
Υλικά (για το Dressing):- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι ψιλοκομμένο δυόσμο
- 1 κουταλιά μαγιονέζα
- 1 φλιτζάνι cottage cheese
- Αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 3 κουταλιές worcestershire sauce
- ρόκα (αρκετή ανάλογα τα άτομα) κομμένη σε μέτρια κομμάτια
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 10 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα (κομμένα στα 4)
- 3 κουταλιές κοπανισμένα καρύδια
- 2 αβοκάντο κομμένα σε κυβάκια
- ¼ τυρί μοτσαρέλα τριμμένη
- Απλώνετε την ρόκα σε μια μεγάλη πιατέλα και την αλατίζετε ελαφρά.
- Αδειάζετε τα κάστανα και τα καρύδια από πάνω.
- Πασπαλίζετε με μαϊντανό και απλώνετε την μοτσαρέλα.
- Αναμειγνύετε τα υλικά του dressing, περιχύνετε την σαλάτα και τρίβετε πιπέρι από πάνω.
greekcook.gr
Κουραμπιέδες
Post by: Sandy Antonakaki
εγώ πάντα στο σπίτι είμαι αυτή που τους ξεσηκώνω να φορέσουν τα κλά τους και να σβήσουμε τα φώτα 12 παρα και να ανοιξουμε τα δώρα στις 12! Όταν ήμουν μικρή (που δεν είχα μπάτζετ)) έπαιρνα πράγματα που είχε ο καθένας και τα τυλιγα για να τα κάνω δώρα! ασε τρέλλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήEμείς πάντα βγαίναμε έξω και μετά ο μπαμπάς μου έβαζε έντεχνα τα δώρα κάτω από το δέντρο και καλά ότι τα έφερε ο Άγιος Βασίλης, αλλά εγώ πάντα τον τσάκωνα! Στη μαμά μου πάντα της πέρναμε σκουλαρίκια και στο μπαμπά μου μπλούζες με τα κάλαντα...Τί ωραία τα μαθητικά Χριστούγεννα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά αν σου πω ότι σκεφτόμουν ότι θέλω να ετοιμάσω εγώ φέτος το Χριστουγεννιάτικο δείπνο????Χθες στις πέντε ταω ξημερώματα έψαχνα κι εγώ συνταγές....(Εννοείται ότι ήρθα καθυστερημένη στη δουλειά)
ΑπάντησηΔιαγραφήxxx
Τώρα ξέρεις! Πουλάκι μου δεν ξεκουράζεσαι καθόλου!
ΑπάντησηΔιαγραφήegw lew na dokimasw mia syntagh gia xristougenniatikh poutiga!gia na doume an 8a thn petyxw!
ΑπάντησηΔιαγραφήAν βγει καλή, στείλε την και από εδώ!
ΑπάντησηΔιαγραφή