Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Αποστολή: Κωνσταντινούπολη!

Τόσο κοντά χιλιομετρικά αυτή η πόλη αλλά τόσο μακριά στυλιστικά που ξεχωρίζεις σαν τη μύγα μες το γάλα! Η Κωνσταντινούπολη στυλιστικά, όπως και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, είναι ένα κράμα γούστων, χρωμάτων, υφασμάτων. Το απόλυτο πάντρεμα της Ανατολής με της Δύσης, του Topshop με το Kapali Carsi (Μεγάλο Παζάρι), του τζην με την οργάντζα. Όσο όμως οι πιτσιρίκες λανσάρουν την ευρωπαϊκή ενδυματολογική κουλτούρα, τόσο η πλειοψηφία των γυναικών (όσων είδαμε δηλαδή, γιατί οι ντόπιες ήταν ελάχιστες στους δρόμους) προτιμά την παλιά κλασσική συνταγή της ένδυσης.
Μακριές καπαρντίνες και ακόμα πιο μακριές φούστες σε ουδέτερα χρώματα κάλυπταν τα καλλίγραμμα κορμιά των Τουρκάλων με μοναδικό σημείο αναφοράς οι πολύχρωμες μαντήλες τους, κοινώς: μπούρκες.
Ό,τι χρήματα εξοικονομώνται από τα υπόλοιπα λούσα που δεν κάνουν (ρούχα, κομμωτήρια) επενδύονται στις εντυπωσιακές μαντήλες τους που αποτελούν εκτός από θρησκευτικό σύμβολο, ένα στυλιστικό φετίχ.
Με μια αδυναμία στα ανοιξιάτικα κομμάτια του Burberry σε παστέλ αποχρώσεις (ροζ κουφετί, γαλάζιο μπεμπέ) αλλά χωρίς να περιφρονήσουν τον οίκο Hermes και άλλους επίσης γνωστούς σχεδιαστές.
Φυσικά δεν έλειπαν και οι πιο ταπεινές μπούρκες, όλες όμως τουλάχιστον από κασμίρ ή μετάξι. Εκτός από τους μεγάλους οίκους μόδας ή τις πασίγνωστες ανά τον κόσμο φίρμες ρούχων ευρείας κατανάλωσης, μπορούσες να δεις και τοπικής παραγωγής ενδύματα: άλλα συμπαθητικά και άλλα στα τρελά όρια του κιτς που ούτε απόκριες δεν μπορούν να φορεθούν!
Αλλά υποθέτουμε πως και αυτό παγκόσμιο φαινόμενο θα είναι...
Άξιο αναφοράς είναι και οι πιστές αντιγραφές ρούχων και αξεσουάρ μεγάλων μόδιστρων σε σημείο να ξεγελούν και το πιο έμπειρο μάτι και να κάνουν τα εμπορεύματα των έγχρωμων της Ερμού στο πάτωμα να οχρειούν!
By: Sandy Antonakaki

1 σχόλιο: